23
Вт, Юли
36 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Четирима са подали документи за шеф на митницата

Скандално известният ексмитничар Любомир Терзиев е сред кандидатите да оглавят свиленградската митница. Освен него още трима са подали документи за обявения за поста конкурс. Това са бившият началник Христо Русев, бившият митничар Валентин Велков и действащият митнически служител Тодор Караиванов. Според отлично информирани източници  Караиванов бил с най-големи шансове, тъй като е единственият действащ митничар сред кандидатите.

58-годишният Терзиев е бил митнически служител 11 години. Завършил е полицейската академия в Симеоново. Работил е в свиленградската митница, но е бил преместен в митническото бюро в родния си Димитровград. После бе уволнен с мотив, че е подал декларация с невярно съдържание – не е обявил участието си в три търговски дружества. Любомир Терзиев се прочу с обвиненията си в корупция и контрабанда срещу редица длъжностни лица на различни йерархически стъпала от системата на митниците. Изявленията му намериха аудитория чрез редица вестници и електронни медии. Той дори на няколко пъти е алармирал президента Първанов за действащи, според него, контрабандни схеми и канали. Запознати твърдят, че бившият началник на РМД – Пловдив Павел Тонев го е осъдил за клевета. Терзиев и сега е чест гост на телевизия СКАТ, от екрана на която продължава да сипе обвинения. През март т. г. той бе подал документи за участие в конкурса за началник на РМД – Пловдив, но бе дисквалифициран, понеже няма юридическо или икономическо образование. Възможно е и сега да бъде отхвърлен по същата причина.

Христо Русев също има 11 години стаж в свиленградската митница, магистър е по икономика. Бил е митнически инспектор, зам.-началник и началник на ведомството. Уволняван е и е възстановяван от съда. Валентин Велков пък бе началник на митническото бюро в Свободната безмитна зона. През 2001 г. бе уволнен и  скоро след това – назначен за директор на Зоната, но като такъв не се задържа много. Харманлиецът Тодор Караиванов работи в митницата от около 14 години. Понастоящем той е началник сектор „Митническо разузнаване и оперативен контрол“ в администрацията.

До обяд на 2 декември нито един от четиримата не е бил внесъл документите си за участие в конкурса. Служители от Агенция „Митници“ в София дори се били притеснили, че няма да има никакви кандидати за поста. Според запознати, предлагано е на няколко души да подадат  документите си, но те са отказали – явно сега моментът не е подходящ за подобна стъпка.

СМ