21
Пон, Юни
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitnica-200x256Служител вече е сезирал прокуратурата и Инспекцията по труда. Заради върнат от съда митничар съкращават негов колега с дългогодишен стаж

Скандална ситуация се разигра в свиленградската митница на 22 май. Двама служители не бяха допуснати до работните си места в администрацията на ведомството. Предполага се, че постфактум може да им бъдат връчени и заповеди за уволнение. Случаят е без прецедент в досегашната практика на митницата.

Сутринта в четвъртък Георги Манафъков и Георги Раковски отишли на работа, но пазачът ги спрял на входа. Обяснил, че има разпореждане да не ги пуска да влизат. Двамата почакали пред митницата, но вратата за тях останала затворена. Тогава се обърнали към местни адвокати, които се заели веднага със случая. Още същия ден са изготвени заявления до началника на управлението, в които се предупреждава, че според чл. 213, ал. 2 от Кодекса на труда работодателят и виновните длъжностни лица в лицето на портиера солидарно дължат обезщетение на работника или служителя, когото незаконно не са допуснали на работа през времето, докато трае изпълнението на трудовото правоотношение.

Единият от недопуснатите пък е сезирал прокуратурата и Инспекцията по труда.

Манафъков и Раковски са възстановени от съда на работа в митницата, след като бяха съкратени. Те са били назначени в администрацията преди два месеца. На 7 май им е предложено да подпишат допълнителни споразумения към трудовите си договори, с които да се уточни конкретното им работно място, но отказали.

6 дни преди този случай – в събота, пък започна работа друг върнат от Темида митничар - Милко Мандиев. Той е назначен в бюрото на жп гарата, където дотогава работеха 6 души. Веднага, щом Мандиев застъпил, била връчена заповед за съкращение на негов колега – Никола Шидеров, с над 15 години стаж в системата.

Както „Старият мост“ писа, много от съкратените преди време митнически служители заведоха искове в съда за неправомерно уволнение и в повечето случаи биват възстановени на работа. Част от върнатите бяха дислоцирани на жп гарата, откъдето бяха съкратени пак, и вече повторно съдят „Агенция „Митници“.

СМ

{jathumbnail off}