29
Сря, Май
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Само един митничар не е обжалвал ареста си

Срещу гаранция от по 5000 лв. Хасковският окръжен съд пусна в сряда вечерта граничните полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов и митничарите Константин Глушков и Костадин Чорбаджиев.

Шестимата са сред 13-те обвиняеми за искане и получаване на рушвети от преминаващи през ГКПП Капитан Андреево. Мерките им за неотклонение бяха променени от „задържане под стража“ в по-леки. Гаранция от същата сума бе наложена и на Валери Казаков, който до този момент бе под домашен арест. Решението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. В залата бяха близо 30 роднини и приятели на задържаните.

Странно, но единствено митническият инспектор Симеон Николов, задържан заедно с останалите петима, не е обжалвал ареста си и остава зад решетките, засега. Съдебното заседание продължи от 14 до 19 часа на 23 ноември. Показания дадоха 2 свидетелки. На същия ден преди заседанието тримата гранични полицаи са получили в килиите заповеди за отстраняване от длъжност. От задържаните митнически служители пък се искат писмени обяснения, след което те вероятно също ще бъдат уволнени.

В залата представителят на държавното обвинение от Софийска градска прокуратура Илиян Рангелов бе подложен на масирана атака от осемте адвокати на обвиняемите митничари и гранични полицаи. Всеки от защитниците пледира, затова и заседанието се проточи толкова. Сред аргументите за промяна на мярката за неотклонение бяха тежко здравословно състояние на близки на задържаните, а един от тях – граничният полицай Мариан Куртов, е станал баща, докато е бил в ареста. Обвинението се гради изключително върху показанията на анонимния свидетел 001, посочиха адвокатите. Освен това един от юристите изнесе факта, че 001 е бил разпитан два пъти на 14 юли – в 14.30 часа във Велико Търново, а в 14.35 същия ден в София. „Очевидно се е телепортирал за пет минути от старата в новата столица“, иронизираха прокуратурата от защитата на задържаните.

За почти двата месеца, откакто са арестувани шестимата, нито един от тях не е бил разпитван, нито пък са извършвани някакви следствени действия с тях. „За какво тогава стоят зад решетките“, попитаха адвокатите и наблегнаха, че мярката за неотклонение не е наказание, а само гарантира, че обвиняемите ще са на разположение на разследването. От Софийска градска прокуратура пък възразиха срещу жалбите, защото според държавното обвинение не са настъпили обстоятелства, заради които да бъдат изменени мерките в по-леки. Съставът на Хасковския окръжен съд, воден от съдия Тошка Иванова, реши, че няма опасност шестимата да се укрият или да извършат ново престъпление.

(Подробности четете в новия брой на в. "Старият мост" - в четвъртък по магазините, от петък сутринта - в "Лафка"