21
Пет, Юни
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Издирват 63-годишния нашенец Г. Г., осъществявал логистиката

Старши митнически инспектор е сред тримата арестувани по аферата със задържан тир на ГКПП “Капитан Петко войвода”, натоварен с 1360 мастербокса безакцизни цитари. Това съобщиха на съвместна пресконференция днес в Хасково от МВР, прокуратурата и Агенция “Митници”.

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов съобщи, че на 17 декември на пункта от Гърция е влязъл тежкотноварен камион, който е отклонен за щателна митническа проверка. При инспекцията в ремаркето са открити 677 950 кутии цигари. Те са на стойност 5 084 000 лв., а дължимият акциз е за 2 881 287 лв. Веднага е арестуван шофьорът, който е 43-годишен българин, с чисто съдебно минало и без криминални прояви. На него вече му е повдигнато обвинение за държане на акцизни стоки в големи размери. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагането на постоянна мярка “задържане под стража”.

Малко по-късно са арестувани вторият шофьор, който е на 60 г. и е познат на полицията, както и митничарят М. Я./според разследване на "Старият мост"/, за когото се смята, че е подпомагал дейността на прекарващите нелегално цигарите. От Агенция "Митници" обясниха, че старши митническият инспектор е рестартирал рентгеновата система и така не се е запазила информация за товара на камиона. Това той е сторил на 1 декември. Бил е на смяна и на 17 декември.

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че службите са имали оперативна информация. Камионът е бил с подправени документи, че превозва стока от Турция за Румъния. По документи камионът е превозвал пластмасови капаци. Предполага се, че цигарите са за вътрешния пазар. Според Костов сегашният случай показва опит за работа по стари разработени схеми.

Вече е издадена и заповед за общодържавно издирване спрямо 63-годишен нашенец с инициали Г. Г., който бил в основата на логистиката на престъпната схема. Предстои издаването и на европейска заповед за ареста му, защото има информация, че издирваният не е в страната. 

Както "Старият мост" пръв писа, нелегалните папироси на стойност над 5 милиона лева бяха спипани при спецакция на полицията. Обиски на къща и складове в с. Момково правиха в неделя ченгетата. Тирът с над 1300 мастербокса контрабандни цигари бе задържан на ГКПП Капитан Петко войвода на влизане от Гърция. Камионът, превозващ огромното количество нелегални папироси бе спипан при полицейска спецакция в събота вечерта.Камионът с хасковска регистрация пътувал от Турция, но шофьорът предпочел да мине по обиколния маршрут през Гърция. Преминавайки през вътрешноевропейската граница Орменьон - Капитан Петко войвода, превозвачът се надявал да избегне засиления митнически контрол на ГКПП Капитан Андреево, смятат разследващи. Още на следващия ден ченгетата извършиха обиски на къща и складови помещения в свиленградското село Момково, собственост на фирмата превозвач. Според запознати в тях обаче други количества цигари не са открити. В Същото време стана ишзвестно, че собственикът на базата в Момково има складове и апартамент в Пловдив и живее в Града под тепетата.

СМ