01
Сря, Апр
35 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

341 литра контрабандни препарати за растителна защита и 12 бутилки фреон откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при три проверки.

При два от случаите контрабандните препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС, били открити при проверки на български и турски товарни автомобили, съответно на 9 юли и 17 юли 2018 г. Шофьорите представили редовни документи за превозваната стока. Въпреки това инспекторите селектирали превозните средства за пролъчване с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка в българския камион били открити, в кабината на камиона и в страничния долап за инструменти, 100 еднолитрови бутилки препарати за растителна защита от 5 различни марки. В турския камион, в товарното помещение, сред декларираната стока, пък униформените намерили 200 еднолитрови бутилки с хербицид. В товарното помещение на камиона били скрити още и 12 бутилки, всяка по 13,62 кг, със забранен за внос газ фреон „134а“.

При друг случай на 6 юли при проверка на лек автомобил с българска регистрация митническите служители открили на мястото на резервната гума скрити 41 еднолитрови бутилки препарати за растителна защита, също забранени за внос в ЕС.

Контрабандните препарати са иззети и са предадени с протокол на служител от БАБХ. На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците.

За първото полугодие на 2018 г. митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 600 литра и 226 кг забранени за внос препарати за растителна защита.

СМ