18
Чет, Юли
8 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Преназначават всички служители от новите териториални дирекции от 7 януари 2019 г. Следствените служители - вън от системата

Деветте митници в страната ще престанат да съществуват на 7 януари 2019 г. На тяхно място ще бъдат създадени териториални дирекции, като засега не се знае колко ще бъдат на брой и в кои градове ще бъдат седалищата им. Преди месец и половина „Старият мост“ пръв писа за готвените драстични промени в митническата администрация, обсъждани на Национално съвещание в агенцията.

Нововъденията станаха ясни в сряда (7 ноември), когато в Народното събрание бе гласуван на второ четене Законът за корпоративното подоходно облагане, в чиито преходни и заключителни разпоредби бяха включени митническите промени. Предложенията бяха внесени в Парламента от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Александър Стоянов. С преструктурирането на митническата администрация всички служители ще преподпишат договори за преназначение, защото напрактика се създава нова структура. Другата новост е, че вече служители, които са разследвани или имат повдигнати обвинения, ще бъдат аут от системата.

Досега такива митничари, сред които има и доста от Свиленград, законът ги закриляше и те не можеше да бъдат освободени, ако нямат осъдителна присъда. От догодина шкартирането им няма да бъде проблем. Отпадат също и централизираните конкурси. Териториалните дирекции ще се ръководят и представляват от директор, който се назначава от директора на Агенция „Митници“, съгласувано с министъра на финансите, без да се налага обявяването на конкурс.

Правоотношенията с директорите на териториалните дирекции могат да бъдат прекратени без предизвестие от директора на Агенция „Митници“ по негова преценка, съгласувано с министъра на финансите. По време на дебатите в Парламента депутатът от Свиленград Никола Динков (БСП) направи остро изказване. Тези промени са скандални, заяви той от трибуната. Възразих остро да се правят толкова сериозни промени чрез данъчен закон, написа в социалната мрежа Фейсбук народният представител. „Правоотношенията със служителите се уреждат при условията и реда на Закона за държавния служител. Но забележете, съгласно чл.106, ал.1 т.1 трудовият договор на всеки служител може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие, тъй като се закрива администрацията и службата, в която е назначен. Сигурно всеки се досеща как ще станат новите назначения. Възразих и срещу измененията в чл. 10 ал.1 от Закона за митниците, където се казва, че митнически служители не могат да бъдат лица, които са привлечени като обвиняеми. Представяте ли си - няма значение, че не си осъден... Въпреки възраженията ми обаче управляващите гласуваха промените“, сподели още Никола Динков.

СМ