25
Пет, Сеп
12 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Два опита за контрабанда на над 3 кг златни и сребърни бижута предотвратиха  митническите служители на ГКПП Капитан Андреево.

 На 16.07.2019 година на трасе  „Входящи автомобили и автобуси“  на пункта пристига  автобус  с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния.  Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която на последните  седалки в пътна чанта са открити 15 пакета със 774 изделия от жълт и бял метал- пръстени, медальони, гривни, синджири и обици. Според експертизата на вещото лице една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109,38 грама, а другите са от сребро с висока бижутерска проба 925 с общо тегло 2754,8 грама. Установено е, че накитите са собственост на един от пътниците, турски гражданин.  

Само ден преди това при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митническите служители откриват в дамската чанта на финландска гражданка полиетиленови пликове с 487,20 грама златни накити и монети от 22 и 14-каратово злато.  

Контрабандно пренасяните 3351,38 грама златни и сребърни накити на обща стойност близо 54 000 лева са  иззети с протоколи и  подлежат на отнемане в полза на държавата.  На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

 От ТД Южна морска напомнят, че при пренасяне през границата на страната, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.