30
Пон, Ное
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 Контрабандни златни накити за над 98 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево през последните две седмици на месец август. Накитите са открити при проверки на четири леки автомобила, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите, на 24 август, лек автомобил с чужда регистрация, пристига около обяд на път от Турция за Австрия. В автомобила, отклонен за щателна митническа проверка, пътували двама мъже, турски граждани. При проверката в естествените кухини на пода и зад предните седалки са открити 51 пръстена, медальона, синджира, гривни, обици и монети от жълт метал.  Според  експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14 и 22 –каратово злато с общо тегло 805 грама на стойност близо 50 000 лева. Установено е, че 483,95 грама от откритите бижута са на водача на автомобила, а  другите  321.05 грама са на неговия спътник.

При други три случая - на 13, 15, 21 август, при проверка на три леки автомобила, влизащи в страната от Турция за Западна Европа митничарите откриват недекларирани общо 789,25 грама златни накити на стойност 48 900 лева. Бижутата са били укрити от пътуващите в чанти до акумулатора и до резервната гума, както и в сакове, между  дрехи.

Контрабандните златни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, а на нарушителите са съставени актове по Валутния закон.