16
Съб, Ян
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

    Митническите служители на ГКПП Капитан Андреево задържаха над 15 000 текстилни изделия, чанти, парфюми,  спортни обувки и етикети, при три проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите са открити над 8000 текстилни изделия, чанти, парфюми и спортни обувки,  като една част от стоката е била недекларирана, а друга е задържана със съмнения, че артикулите са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост .

На  04.10.2019 на трасе „Входящи товарни автомобили“ пристига камион с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която се установява,  че количеството на групажната стока не съвпада с обявеното в представените митнически документи. Открити са недекларирани близо 2000 мъжки боксерки, 482 чанти и портмонета и 111 парфюма с логото на защитени търговски марки, сред които "Boss", "Chanel","Versace", "Michael Kors" ,"Calvin Klein". За недекларираната стока е съставен акт на водача на камиона за административно нарушение по Закона за митниците.  В хода на проверката сред декларираната стока са открити  още над 4600 текстилни изделия и 1055 чифта спортни обувки с фигуративни и словесни изображения на световноизвестни марки, които са задържани в изпълнение на Европейски регламент №608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения.

При друг случай на 09.10.2019 г. при проверка на лек автомобил с българска регистрация са открити 1000 хартиени етикета със словно изображение на марката „Polo“  и 73 текстилни изделия с лого на известни марки.

На 10.10.2019 г. около полунощ на българския митнически пункт пристига автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул-Букурещ.  Митническите служители селектират превозното средство за щателна митническа проверка, при която в багажното отделение са открити близо 5 900 текстилни изделия като 5280 са тениски с логото на "Adidas" и  679 парфюма,  по-голямата част от които с логото на " Armani" ,"Chanel", "Boss", които били декларирани от  шофьора на автобуса.

Стоките са декларирани от водачите на лекия автомобил и на автобуса, но са задържани в изпълнение на Европейски регламент №608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения. За случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.