25
Пон, Ян
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  Близо 50 100 текстилни изделия, обувки и чанти, носещи логото на световноизвестни марки, задържаха митническите служители на граничния пункт с Гърция Капитан Петко войвода.

При един от случаите стоките са открити в товарен автомобил с турска регистрация,  влизащ в страната от Гърция през ГКПП Капитан Петко войвода на 23.02.2020 г. Шофьорът на камиона, турски гражданин, е представил документи за превоз на 295 колета с текстилни изделия от Турция за Германия. Превозното средство е селектирано за щателна проверка в митническо хале на Териториална дирекция Тракийска в Пловдив. Установени са 37 077  текстилни изделия  с логото на защитени търговски марки, от които 27 060 са били декларирани, но са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост, а останалите 10 017  артикула не са били описани в търговските документи и са задържани като предмет на контрабанда.

На 22 и 25 февруари 2020 година  при проверки в  района на ГКПП Капитан Петко войвода на два камиона,  превозващи стоки от Турция  за страни от Западна Европа,  митническите служители  откриват  13 020 спортни комплекта, тениски, спортни обувки и чанти с логото на Lacoste, Moncler, Balenciaga, Stone Island, Boss, Nike, Disquared 2. Стоките са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост

. За случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки. За откритите контрабандни стоки е образувано административнонаказателно производство.