26
Чет, Ное
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Предоставят на БЧК 294 000 бр.

Агенция „Митници“ предостави безвъзмездно на Български червен кръст 294 000 защитни маски за лице, отнети в полза на държавата. Стоките са задържани на 22 март на МП „Капитан Андреево“.

Маските са конфискувани след проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Шофьорът, полски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока – предимно текстилни изделия. При проверка с рентгенова апаратура и последващ физически контрол митническите служители установили, че в 155 колета има 294 000 медицински маски, които не са били описани в документите.

С нарушителя е сключено споразумение, маските са отнети в полза на държавата и са допуснати за свободно обращение без да се облагат с вносно мито на основание Регламент (ЕО) № 1186/2009.

Защитните маски за лице остават на разпореждане на БЧК в склад на Агенция „Митници“.

Припомняме, че миналата седмица Митницата дари на държавата конфискувани 276 250 медицински маски и 17 280 дезинфектанта. Това стана благодарение на заповед на директора на Агенцията Георги Костов конфискуваните артикули да бъдат предоставени за социални нужди на Министерството на здравеопазването.

И двете дарения се правят във връзка с усложнената в България обстановка и крайната необходимост от този вид стоки.

СМ