23
Съб, Ян
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

От началото на годината до момента митническите служители на българо-турския пункт са задържали над 200 000 артикула

При две проверки митническите служители на ГКПП Капитан Андреево са задържали 7 154 текстилни изделия със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост, съобщават от пресцентъра на Агенция „Митници“.

При един от случаите стоката е превозвана с товарен автомобил с турска регистрация, който пътувал от Турция за Словакия. Камионът, управляван от турски гражданин, влиза в страната от Турция на 20 юли и е селектиран за щателна митническа проверка. Митническите служители установяват, че количеството на групажната стока от 704 колета съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки. При проверката са открити 4 815 мъжки и дамски тениски с логото на 5 световноизвестни марки, сред които Armani, Levis, Tommy Hilfinger. Намерени са още 1 239 суитчъра и  585 блузи с марката Disney.

В същия ден в друг камион с българска регистрация, влизащ в страната от Турция, при щателна проверка митническите служители откриват 515 детски рокли, тениски, спортни комплекти, носещи фигуративното и словесно изображение на марките Puma, Adidas, Nike, Lacoste, Polo.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали над 200 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия, със знаци на регистрирани търговски марки, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

СМ