23
Съб, Ян
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

648.38 грама контрабандни златни накити откриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево при проверки на два леки автомобила, влизащи в страната от Турция.

Една част от бижутата са намерени на 27.07.2020 г. в лек автомобил „Мерцедес“, в който пътували  за Великобритания шофьорът и още трима пътници. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която под предната седалка е открит полиетиленов плик с недекларирани изделия от жълт метал – гривни, синджири, медальони и монети. Според направената от вещото лице експертиза изделията са от 14 и 22 - каратово злато  с общо количество 425,08 грама на стойност  31 000 лева.

Няколко часа по-късно на пункта пристига лек автомобил „БМВ“, управляван от белгийски гражданин. Във фабрична кухина, намираща се от лявата страна на багажника, митническите служители откриват златни изделия с общо тегло 223,30 грама на стойност над 16 000 лв.

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

През месеците юни и юли митничарите са конфискували над 3.500 кг златни накити, пренасяни в нарушение на Валутния закон и Наредбата за пренасянето през границата на страната на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия от тях. От митницата припомниха, че нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от сплави на златото и платината е до 60 грама,  а на изделия от сребро - 300 грама.