21
Сря, Апр
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ откриха 51 700 къса /2585 кутии/ цигари, укрити в тайници на товарни автомобили при проверки на МП Капитан Андреево.

При един от случаите, на 22.02.2021 г. около 09.15 часа, камион с турска регистрация влиза в страната от Турция. Автомобилът е селектиран за проверка и пролъчен с рентгенова апаратура, при което е поставена отметка с подозрение върху резервните гуми. При последвалата физическа проверка след демонтаж на гумите се установява, че в тях са укрити 30 000 къса /1500 кутии/ цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.

На същата дата, в ранните сутрешни часове, митническите служители извършват щателна проверка на друг товарен автомобил с турска регистрация, при която на различни места в шофьорската кабина са открити 2700 къса /135 кутии/ безакцизни цигари с марката „LM“.

На 19.02.2021 г. в хладилен камион с чужда регистрация, влизащ в страната от Турция след проверка с рентгенова апаратура и последващ физически контрол във въздуховодите на хладилното ремарке митническите служители откриват 19 000 къса /950 кутии/ цигари с марката „Parliament“ и Marlboro“.

Контрабандните тютюневи изделия са задържани. На водачите на превозните средства, турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени през държавната граница акцизни стоки без знанието и разрешението на митническите органи.

От началото на месец февруари до момента митническите служители са задържали близо 13 500 кутии /270 000 къса / безакцизни цигари. По-голяма част от задържаните цигари са иззети от преминали пътници, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос от две кутии. Друга част са открити при щателни митнически проверки, а на нарушителите са съставени общо 90 акта по Закона за митниците.