10
Пон, Май
2 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Близо 8 кг контрабандни златни накити за над 606 хил. лева заловиха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево.

На 26 март 2021 г., на ГКПП Капитан Андреево пристигнал автобус, управляван от Раим Р., с двойно гражданство – българско и турско, с адресна регистрация в Хасково. Той се движел по линията от Турция към Северна Македония през България. Когато пристигнали на митническия пункт, шофьорът, неговите двама помощници и 21 пътници, обявили, че нямат стоки за деклариране. 

При извършена проверка, включително и на превозното средство със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители установили наличието на подозрителна зона във фабрична кухина в автобуса. На мястото е бил открит специално пригоден тайник с достъп към багажното отделение. В него са били намерени 25 пакета, съдържащи бижутерски изделия от жълт метал - общо 1 674 гривни, пръстени, медальони, колиета, комплекти обеци и др., с общо тегло 7,977 килограма.

Извършената експертиза на изделията от вещо лице е установила, че бижутата са изработени от 14-каратово злато, като те са на обща стойност 606 252 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети. По досъдебното производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от ГД „Митническо разузнаване и разследване“, под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково, се извършват следствени действия.

На обвиняемия Раим Р. е наложена забрана да напуска пределите на Република България с постановление на наблюдаващия прокурор и му е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева, съобщиха от Апелативна прокуратура - Пловдив. М