10
Пон, Май
2 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Обвинение за контрабанда на прекурсори повдигна Окръжна прокуратура – Хасково, срещу двама чужди граждани.

51-годишният поляк А. К. и украинецът М. Г., на 26 години, са привлечени като обвиняеми за това, че през ГКПП Капитан Андреево с товарен автомобил, марка "Мерцедес“, в съучастие като съизвършители, пренесли без надлежно разрешение през границата на страната от Република Турция в Република България 44 988 блистера „Sudafed“ от по 10 таблетки всеки, съдържащи псевдоефедрин. /Бел. ред. - псевдоефедринът е прекурсор, използван при синтеза на наркотици/.На 17.04.2021 г., около 2 часа, на ГКПП - Капитан Андреево, пристигнал товарен микробус, с полска регистрация, който пътувал от Турция към Словакия. Автомобила управлявал М.Г., а с него пътувал и А.К. Двамата представили пред митническите органи документи, удостоверяващи пренасянето на 5 кашона с лекарствени средства – витамини.

Превозното средство е било отклонено за щателна митническа проверка, при която се установило, че вместо с витамини, кашоните са пълни с лекарствения препарат „Sudafed", с основна съставка псевдоефедрин. Открити са били 13 999 кутии, всяка от тях съдържаща по 3 блистера с по 10 таблетки. В насипно състояние са били намерени и 2990 блистери, също с по 10 таблетки. Общото количество на задържаното лекарство е 44 988  блистера с 449 880 таблетки, всяка съдържаща по 60 mg псевдоефедрин.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково, да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

СМ