24
Чет, Юни
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Прокуратурата повдигна обвинение за турски тираджия за незаконно пренасяне на археологическите ценности на стойност 50 000 лв.

Контрабанда на археологически ценности на стойност 50 000 лева разкриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево.

На 30.04.2021 г., на граничния пункт пристига товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Франция. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. По време на инспекцията във фабрични кухини на шофьорската кабина митничарите намират два пакета, обвити с тиксо, в които били укрити 576 старинни предмета, между които монети от бял и жълт метал, два броя пръстени, малък кръст, човешка фигурка, връх на стрела, части от фигурки, медальони, парчета от монети и малки плочки. Според вещото лице стойността на откритите археологически ценности възлиза на 50 000 лева.

Контрабандните археологически предмети и товарния автомобил са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура - Хасково към наказателна отговорност е привлечен 27-годишният турски водач на товарния автомобил О.Ш. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на  3 000 лева, както и наложена „забрана за напускане пределите на Република България”.

Разследването по случая продължава.