31
Съб, Юли
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

7 179,88 кг златни накити на стойност 586 308 лв. задържаха митническите служители  при два случая за контрабанда на МП Капитан Андреево тази седмица.

На 15.06.2021 г. от Турция пристига автобус със седем пътници за Румъния. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При инспекцията в специално изграден тайник в носещите греди на автобуса са открили 21 картонени кутии, съдържащи множество изделия от жълт метал - пръстени, гривни, медальони, часовници, брошки, копчета за ръкавели и обици. Според експертизата на вещото лице откритите изделия с общо тегло 5575.88 грама са от 14-каратово злато на стойност 457 222 лева. Контрабандните златни накити и автобусът са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково стюардът на автобуса Е.Б., на 20 години, е привлечен към наказателна отговорност и е задържан за срок до 72 часа.

 Два дни по-късно на граничния пункт от Турция на път за Великобритания пристига товарен автомобил с чужда регистрация. Отново по метода „анализ на риска“ той е селектиран за щателна митническа проверка. В матрака на леглото в шофьорската кабина митничарите намират 5 картонени кутии с укрити 204 пръстени, гривни, колиета, синджири, медальони и обици. Според експертизата на вещото лице откритите изделия с общо тегло 1 604 грама са от 14- и 22- каратово злато на стойност 129 086 лева.

Контрабандните златни накити и товарния автомобил са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил З.Ч. ,на 37 години, е привлечен към наказателна отговорност, като му и взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 5000 лева, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”.