28
Чет, Окт
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Близо два килограма ювелирни артикули скрити в кабината на турски тир 

  Поредна контрабанда на изделия от благороден метал разкриха митничарите на ГКПП Капитан Андреево на 27-ми т.м. Само през месец юни това е третият случай на нелегален пренос на накити от злато, както и един опит на сребро през границата.

Общото количество на задържаното злато надхвърля 9 кила на стойност близо 750 000 лв., а на среброто – 1,781 кг за 10 386 лв. Отделно има няколко дребни случая на заловени пътници в автобуси и леки коли.

Златните изделия в неделя са спипани при щателна митническа проверка на турски тир, пътуващ от Турция за Нидерландия. Във фабрични кухини на шофьорската кабина митническите служители установяват, че в шест картонени кутии са укрити общо 676 артикула - пръстени, гривни, колиета, синджири, медальони и обици, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 1977 грама са от 14 –каратово злато на стойност 162 114  лева.

Контрабандната стоки и товарния автомобил са били задържани

. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. По разпореждане на Окръжна прокуратура Хасково водачът на товарния автомобил А.Т., на 44 г., е привлечен към наказателна отговорност. Взета му е мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5 000 лева, както и е наложена мярка „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково.

Разследването по случая продължава.