28
Чет, Окт
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  39.710 кг хероин на стойност над 3.5 млн. лева откриха митничарите на Капитан Андреево, съобщиха на съвместен брифинг окръжният прокурор Иван Стоянов, зам.-директорът на ТД Митница Бургас Стефан Марашев и началникът на отдел БОП – център Южен комисар Димитър Александров.

Вчера на пункта пристигнал микробус с турска регистрация. Водачът, турски гражданин, е представил редовни документи за превозваната стока - платове. Микробусът е селектиран по метода „анализ на риска“ за щателна проверка, включително с рентген.

При проверката се установява, че в специално изграден тайник в товарния отсек над шофьорската кабина са укрити 78 пакета с прахообразно вещество, обясни Стефан Марашев. При извършения полеви тест веществото реагира на хероин.

Общото количество на задържания хероин е 39.710 кг на стойност по цени за нуждите на съдебната система 3  573 900 лева, информира окръжният прокурор Иван Стоянов.

Арестуван е шофьорът на микробуса, който е 47-годишен турски гражданин и предстои да бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа.

Микробусът е превозвал платове за българска шивашка фирма, но след това е трябвало да продължи с нов товар към страни в Западна Европа. Все още не е установено дали превозното средство и шофьорът са правили редовни курсове през страната ни.

По нареждане на прокуратурата ГДБОП провежда оперативно-издирвателни действия и "категорично е установено, че наркотикът не е за територията на страната и не са замесени български граждани в трафика му".

Засега не е установено дали става въпрос за организиран международен канал за трафик на наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково.