21
Нед, Апр
26 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически служители задържаха близо 100 000 текстилни изделия, парфюми, обувки и аксесоари със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост, съобщават от пресцентъра на Агенцията.

Стоките са открити при извършени митнически проверки на Митнически пункт Капитан Андреево през месец август, като количеството е рекордно за тази година.

През изминалия месец са предотвратени 51 опита да бъдат пренесени стоки с лого на защитени търговски марки. Най-голямото количество е открито на 18.08.2022 г., когато на пункта пристига влекач с полуремарке с българска регистрация. Водачът- български гражданин, е представил редовни документи за превозваните стоки от Турция за Франция. При извършената митническа проверка се установява, че стоките отговарят на декларираното количество, но голяма част от тях носят лого на защитени марки. Открити са 45 409 текстилни изделия, спортни обувки и чанти с обозначения на световноизвестни марки.

При друг случай на 26.08.2022 г. на пункта пристига товарен автомобил чужда регистрация, управляван от полски гражданин. Според представените документи камионът е превозвал групажна стока от Турция за Словакия. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити 11 771 текстилни изделия, 722 спортни обувки и 709 чанти с лого на над 20 световни марки.

Стоките са задържани в изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 за защита на правата върху интелектуалната собственост и за случаите са информирани правопритежателите на търговските марки, като за част от стоките вече има потвърждение, че са фалшиви.