25
Нед, Фев
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Недекларирана валута с равностойност 1 084 155 лева откриха митничари на МП "Капитан Андреево" при три отделни случая, съобщават от пресцентъра на Агенцията.

На 17 октомври на трасе за излизане от България пристига влекач с полуремарке с унгарска регистрация, пътуващ от Унгария през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в долап извън шофьорската кабина са открити пачки с еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 251 000 евро с левова равностойност 490 913 лева.

Три дни по-рано - на 14 октомври, на пункта пристига друг камион с турска регистрация на път от Великобритания за Турция. При извършената митническа проверка в хладилния агрегат са открити, увити в пакети 181 575 британски лири, 180 шотландски лири и 300 ирландски лири с обща левовата равностойност от 410 177 лева. В същия ден е открита и недекларирана валута при проверка на лек автомобил, в който пътуват от Румъния през България за Турция един румънски и двама турски граждани. Превозното средство е селектирано за щателна проверка, в хода на която митническият служител забелязва, че един от пътниците К.Д. - турски гражданин, се опитва да се отклони от мястото на извършването на контролните действия. При извършване на личен преглед се установява, че в мъжка чанта под елека му са укрити 93 600 евро с левова равностойност 183 065 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура Хасково - териториално отделение - Свиленград. Водачите на двата товарни автомобила и пътникът в лекия автомобил, всички турски граждани, са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление.