27
Пет, Ян
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 044 485 лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната, съобщават от пресцентъра на ведомството.

На 7 ноември на Митнически пункт "Капитан Андреево" пристига влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която във фунията на въздуховода на хладилното ремаркето са открити пакети с пачки евро, британски и шотландски паунди с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 174 950 евро, 312 500 британски и 390 шотландски паунда с обща левова равностойност 1 044 485 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково - Териториално отделение - Свиленград. Водачът – А.Е. на 36 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Снимка: Архив