01
Пет, Мар
24 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Отклоняване от митнически режим „Транзит" на авточасти със стойност 52 270 лева разкриха митническите служители на МП Капитан Андреево.

Според документите стоките са пътували в товарен автомобил с турска регистрация. Камионът е пристигнал 01.04.2023 г. на трасе „Изход товарни автомобили". Водачът - турски гражданин, декларирал, че превозва  от Германия за Турция 20 038 кг авточасти, за които е представил фактура и митническа декларация. Товарният автомобил е претеглен и регистриран на електронна везна, при което е отчетено по-ниско тегло от декларираното по документи.  

При последвалата митническа проверка на превозното средство, включително с рентген, митническите служители установяват, че в товарното помещение на камиона липсват част от описаните по документи стоки - авточасти с бруто тегло 11 364 кг.

По случая е образувано административнонаказателно производство, тъй като стоката е отклонена от митнически режим „Транзит“ и на шофьора е  съставен акт по чл.234а, ал.1 от Закона за митниците.