19
Сря, Юни
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

  75 428 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия със знаци на търговски марки, задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. Стоките, които са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, са открити при проверки на три товарни автомобила, влизащи в страната от Турция.

Най-голямото количество „маркови“ стоки е открито на 10.05.2023 г., когато на пункта пристига товарен автомобил с унгарска регистрация. Шофьорът – турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Турция за Полша. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която инспекторите откриват сред декларираната стока 50 448 текстилни изделия, по-голяма част от тях дамски и мъжки тениски и спортни екипи, 3128 чифта обувки и 476 чанти, носещи лога на известни търговски марки.

В други два камиона на 12-и и 16-и май при щателни митнически проверки между декларираната стока, превозвана от Турция за Германия, митническите служители откриват общо 24 980 облекла с обозначения на световноизвестни марки. Изделията не са били декларирани, т.е. не са фигурирали в документите към товара и на практика са контрабанда. На водачите- турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците.

В изпълнение на Регламент 608/2013 за случаите са уведомени притежателите на съответните търговски марки, които да се произнесат дали задържаните декларирани и недекларирани стоки нарушават интелектуални права на съответните брандове. 

От началото на годината до момента митническите служители на ГКПП Капитан Андреево са  задържали над 480 000 артикула  със знаци на регистрирани търговски марки.