Във връзка с ново указание на Министерство на финансите за промени в бюджетните разплащания – писмо ДДС №03/03.05.2023г., Ви уведомяваме, че на 29.09.2023 г. след 14.00 часа в Общинска администрация - Свиленград няма да се приемат плащания на касите на Информационен център и на Местни данъци и такси, както и плащания чрез ПОС устройства.

От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП, съобщават от офиса на Агенцията в Хасково. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на публични вземания.

Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП.

От 1 октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ, напомнят от офиса на приходната агенция в Хасково. Всяка от тях е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социално-осигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление.

Новите банкови сметки за плащане към приходната агенция ще бъдат публикувани в сайта на НАП в края на септември. След 1 октомври преводи към НАП ще се извършват само по новите банкови сметки. При нареждане на суми към закритите сметки след тази дата, обслужващата банка ще връща парите на данъкоплатците по сметката, от която са направили превода.

Къщата за гости на именития фолкпевец Милко Калайджиев в свиленградското с. Мезек отива за трети път на търг.

На обявеното от Националната агенция на приходите второ наддаване оферти отново не бяха подадени, въпреки че цената на имота бе смъкната от 600 хил. лв. на 450 хил. лв. Явно и тази сума се е видяла висока за купувачите.

Предстои приходната агенция да организира трети търг, като съгласно разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесионален кодекс имотът ще бъде предложен на половин цена от тази на първото наддаване, т.е. 300 хил.лв.

Процедурата вече е задействана. Точната дата на провеждането на третия търг ще бъде обявена след връчването на съответните документи на длъжника.

До продажбата от НАП се стигна след проверката на фонд "Земеделие“ на всички къщи за гости, направени с европари по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., за което „Старият мост“ писа. След проверката бе обявено, че Калайджиев трябва да върне около 304 000 лева заради неизпълнение на бизнесплана. Още по време на инспекциите популярният свиленградчанин заяви, че е изряден, къщата работи по предназначение и няма за какво да се страхува.

Впрочем т. нар. Калайджиева къща в с. Мезек продължава да посреща гости.

Обществена поръчка за превоз на пътници с автобуси по маршрутни разписания от областната и общинската транспортна схема обявиха от Община Свиленград. Процедурата стартира поради изтичане на договора на досегашната фирма.

От началото на септември изпълнителният директор на НАП спря над 150 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта. От офиса в Хасково уточняват, че по-голямата част от тези хазартни оператори имат разрешение да развиват дейността си в държави, извън Европейския съюз, но не и в България.

След публикуване на решението в страницата на НАП, сайтовете, посочени в него, следва да преустановят дейността си до 3 дни. Ако след изтичане на този срок, нерегламентираните онлайн платформи са достъпни в България и през тях може да се правят залози от потребители в страната, то НАП сезира съда. Магистратите от своя страна издават разпореждане към доставчиците на интернет услуги у нас да прекратят достъпа до страниците и техните поддомейни.

Решенията на изпълнителния директор на НАП, както и разпорежданията на Софийския районен съд се публикуват в рубриката Онлайн хазарт в сайта на приходната агенция. НАП поддържа и актуален списък на интернет страниците, чрез които се организират хазартни игри от лица, които нямат действащ лиценз по Закона за хазарта. В случай, че потребител попадне на нерегламентирана онлайн платформа за залози, може да подаде сигнал към приходната агенция на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като е необходимо да посочи сайта и своя интернет доставчик.

В рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на приходната агенция са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите, напомнят още от офиса на НАП в Хасково.

От началото на октомври 2023 година плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ, съобщават от офиса на приходната агенция в Хасково. Всяка от тези сметки е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социално-осигурителни и здравни вноски, вноски за Допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към кой офис на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление.

Преводите към приходната агенция ще продължат да се осъществяват от всяка банка в страната или друг доставчик на платежни услуги, съобразно тарифите на съответните финансови институции.

До края на септември плащанията ще се извършват към досегашните банкови сметки.

Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси чрез физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и чрез виртуалния ПОС в Портала за електронни услуги на НАП. Няма промени, когато плащанията се извършват по този начин, уточняват от НАП.

Допълнителна информация за новите банкови сметки ще се публикува своевременно в сайта на агенцията.

Президентът Румен Радев бе сред гостите на тържеството

Петзвезден хотел „L’Ambassade de Katarzyna “ край Свиленград беше открит официално с грандиозна церемония, на която присъства и президентът Румен Радев със съпругата си.

Освен държавният глава, сред гостите бяха депутати, дипломати, кметове, представители на бизнеса, банкери и др. Сред поканените бе и Ангелина Ангелкова – министър на туризма в периода 2014 – 2020 г., съобщават от bgtourism.bg.

Лентата прерязаха Кшиштоф Трилински – собственик на „Катаржина Естейт“, и Цветелина Николова – управляващ директор на „Катаржина Естейт“.

Луксозният хотел се намира непосредствено до избата на „Катаржина Естейт“ край Свиленград, която е известна с висококачествените си вина. С построяването му се дава силен тласък на развитието ни винения туризъм тук. Заобиколен от красиви лозови масиви, бутиковият хотел разполага с 29 двойни стаи, 5 апартамента и 1 джуниър суит с модерно обзавеждане. Към него има вътрешен и външен басейн, СПА център с винени терапии, конферентна зала и ресторант с красива тераса към лозята.

Комплексът започва да приема гости от 1 октомври т.г.

Снимки: https://bgtourism.bg