15
Съб, Юни
31 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Ползваме 5% отстъпка за деклариране и плащане на годишен данък до 1 април

С подаване на декларация за данъчно облекчение за деца започна в Хасковска област данъчна кампания 2024 г. Майка на две деца от Димитровград подаде първата годишна данъчна декларация в офиса на приходната агенция, а веднага след нея, само до обяд, още три физически лица от Хасково също донесоха документи за ползване на данъчно облекчение за непълнолетни деца.

От офиса на приходната агенция в Хасково напомнят, че от днес, със старта на кампанията по деклариране на доходите от предходната година, освен на място, декларации могат да се подават по пощата като писмо с обратна разписка, а най-лесно и бързо – по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Срокът за деклариране на получените през 2023 година доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, и ползването на данъчни облекчения е 30 април 2024 г. Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до 1 април 2024 г. включително, като размерът й не може да надвишава 500 лв. Условие за ползване на отстъпката и данъчни облекчения, е лицето да няма неплатени публични задължения.

В началото на март, след получаване на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде достъпна и предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат автоматично нанесени данни за получени през 2023 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, доходи от продажби в интернет с цел печалба и други.

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание преди подаване на годишна данъчна декларация с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, лицата да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги внесат, и тогава да подават документи.

През миналата 2023 г. в НАП Хасково своите доходи декларираха близо 21 800 физически лица от областта. 83% от техните формуляри бяха подадени към приходната агенция електронно.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци, както и за видовете данъчни облекчения, е публикувана в сайта на приходната агенция www.nap.bg, а консултация може да се направи с Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700, на цена, според тарифите на съответния оператор и по имейл на е-адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .