20
Съб, Апр
26 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

  Митничар №1 стана съветник на министъра на финансите

Петя Банкова поема митниците

Фининсовото министерство ще работи по създаването на единна приходна агенция, обединяваща НАП и Агенция „Митници“, съобщиха от ведомството. Министър Асен Василев е назначил досегашния директор на Агенция “Митници“ Павел Тонев за свой съветник, който ще подпомага процеса.  Неговото място в агенцията се поема от досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

  В мотивите си финансовото министерство посочва, че по този начин ще се гарантира по-ефективно администриране на приходите. Такава успешна практика има в други европейски държави - Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия.  Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания. 

С друга заповед от днес министърът на финансите назначи Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).    Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики.    Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.