24
Пет, Май
21 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Забравен персонален код се възстановява с обаждане по телефона

Над 1000 жители на Хасково и областта получиха персонален идентификационен код (ПИК) от НАП през първите два месеца на тази година. Това е с 15% повече, отколкото за същия период на 2023 г., когато са били издадени близо 900 кода. Интересът към ПИК нараства с напредването на данъчната кампания по деклариране на доходите на физически лица и в очакване на така наречената „предварително попълнена декларация“, коментират данъчните.

От НАП напомнят, че потребителите, които имат ПИК, но са го забравили, могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или на 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“ и под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на персоналния си код. След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, потребителят ще получи временен ПИК, с който ще може да влезе в е-услугите на НАП, да въведе нов код и да го потвърди. На имейл адреса си клиентът ще получи линк за активация на въведения код, след което ще може да ползва над 60 вида електрони услуги, предоставяни от НАП.

В случай че потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, трябва да попълни и подаде заявление за получаване на нов в удобен за него офис на приходната агенция. Издаването отнема само няколко минути, като от съображения за сигурност кодът се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на годишни данъчни декларации, се считат за саморъчно подписани от лицето.