24
Пет, Май
21 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

НАП възстанови над 2,8 млн. лв. надвнесени данъци на повече от 4 000 физически лица от Хасково и областта, ползвали различни видове данъчни облекчения. От приходната агенция в града отчитат за поредна година висок ръст на желаещите да ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. Подадените в офиса на НАП в Хасково документи за този вид преференция са нараснали двойно след старта на предварително попълнената данъчна декларация.

Данъчните напомнят, че който не е представил декларация пред работодателя в края на миналата година, може да ползва данъчно облекчение за деца чрез подаване на годишна данъчна декларация в приходната агенция, но не по-късно от 30 април 2024 г. Сумите се възстановяват в срок от един месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчни облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2023 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без приходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител.

От НАП обръщат внимание, че задължително условие за ползването на данъчни облекчения е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение към момента на подаване на декларацията. Ето защо данъчните съветват гражданите, които притежават персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, първо да проверят данъчната си сметка онлайн.

Условията за ползване на всяко едно от данъчните облекчения са подробно описани в сайта на НАП, YouTube канала и Фейсбук страницата на приходната агенция. Информация по тези въпроси може да се получи и от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700, както и на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .