28
Съб, Ян
20 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Достъпът до стария портал за електронни услуги на НАП ще бъде спрян в началото на октомври, съобщават от приходната администрация.

Повече от година, за удобство на потребителите, двата портала функционират едновременно, като през това време бяха прехвърлени всички потребителски профили и правата на достъп.

От офиса в Хасково обясняват, че обновената платформа за електронни услуги на приходната агенция е разработена изцяло в интерес на потребителите и им дава повече възможности, като директна идентификация, по-интуитивна навигация, изцяло нов дизайн, лесен достъп до информацията за всяка една услуга и допълнителни функционалности (Профил, Моите услуги, Известия, Последно използвани услуги). Съдържанието в портала е преструктурирано и допълнено, съобразно потребностите на клиентите, които използват електронните услуги на НАП, както като физически лица, така и като юридически лица.

Достъпът до електронните услуги на НАП е значително улеснен – за него не се изисква подаване на заявление от потребителите, които са се идентифицирали с КЕП като задължени физически лица или като техни законни представители (при юридическите лица) и вписани в тях идентификатори на автора на подписа. Упълномощените лица, които са ползвали стария портал с КЕП, ще продължат да имат същите права и в новия портал. В него те могат сами да заявяват достъп до други задължени лица, да предоставят такъв до задължено лице, което представляват, както и да преупълномощават трети лица, без да се налага, на която и да е от страните, да посещава офис на НАП при условие, че разполага с КЕП.

Важно е да се отбележи, че потребителите, които използват ПИК или личен КЕП не трябва допълнително да се идентифицират в новия портал за е-услуги на НАП, тъй като текущите им достъпи до услуги и информация са запазени и не са необходими действия от тяхна страна.

Потребителите могат да намерят повече информация за новия портал за електронни услуги и видео представяне в сайта на приходната агенция.