Икономика
Инструменти
Шрифт

Сред най-желаните услуги, предоставяни от НАП в Хасково, са още „Прием на данъчни и осигурителни декларации“, която са ползвали над 9 700 души и „Издаване на персонален идентификационен код (ПИК)“, какъвто са заявили близо 5 700 души от региона.

Други 10 700 клиенти пък са посетили администрацията, за да платят данъци, здравни и други осигуровки, както и дължими суми към други институции чрез ПОС терминално устройство, което им спестява такса за превод и време за отразяване в личната им данъчно-осигурителна сметка.

От приходната администрация в Хасково напомнят, че всеки може да провери здравноосигурителните си права не само на място в офиса, но и по още два начина.

Чрез Портала на НАП и е-услугата „Справка за здравноосигурителния статус“, която е със свободен достъп и която, освен актуално състояние на статуса, дава информация и за периодите с прекъснати здравноосигурителни права. Вторият начин е с обаждане на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните вноски. Справката за здравноосигурителен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.