17
Сря, Юли
30 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

 Внесените данъци върху доходите са с 1,5 млн. лв. повече от 2022 г.

Още седмица физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Намалението с 5%, но не повече от 500 лв. от сумата за довнасяне по годишна данъчна декларация, се полага ако гражданите подадат документите си по електронен път и платят целия размер на данъка до 31 март, както и ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Най-лесно и бързо плащането, за което не се дължат такси, се извършва чрез т.нар. „виртуален ПОС“ (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Това е една от най-често използваните електронни услуги на приходната администрация. От офиса й в Хасково съветват потребителите, които имат ПИК или КЕП, да се възползват от предлаганите възможности в Портала, като подадат годишните си декларации и платят задълженията си оттам.

И към момента 77% от приетите в офиса данъчни декларации за доходи са постъпили именно онлайн – 6 500 с ПИК и още 1 450 с електронен подпис. Общият брой на подадените формуляри е близо 10 300.

В същото време нарастват и платените данъци от физически лица в област Хасково. Малко над 9 млн. лв. са внесените данъци върху доходи от началото на тази година до момента, близо 7,5 млн. лв. са били за същия период на 2022 г.

Подробности относно декларирането и плащането на задължения може да бъде получена в сайта на НАП и на телефона на Информационния център 0700 18 700 на цена, съобразно тарифите на съответния оператор.