14
Пет, Юни
30 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Над 40 000 жители на Хасковска област с ПИК могат да се възползват от нея

Нова електронна услуга на НАП дава възможност на клиентите с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) да потърсят съдействие, ако срещнат трудности или имат нужда от технически насоки, при ползването на определена услуга в е-портала на приходната агенция.

Иконката на „Подаване на запитване“ (жълт мегафон) е видима в горния десен ъгъл на екрана след идентифициране на потребителя с ПИК или КЕП. При влизане в услугата, системата автоматично въвежда във формата за запитване електронен адрес от кода или от електронния подпис, с който се е идентифицирал клиента. Той трябва да попълни телефон за връзка, да избере от падащото меню вида на запитването, както и да опише накратко какво съдействие му е необходимо. За да е по-точно и ясно описанието, услугата дава възможност за прилагане на файлове, които трябва да са във формат „снимка“ (.jpg или .png).

След изпращане на заявката към НАП, системата автоматично изтегля информация за потребителя, начина на идентификация в е-портала, както и данни за използваните браузър и операционна система, които позволяват на служителите в приходната агенция да окажат бързо съдействие. На екрана на клиента ще се появи съобщение с потвърждение, а след това ще му бъде изпратен имейл, че искането му за съдействие е прието, както и входящия му номер. Служителите на НАП разглеждат запитването и изпращат отговор до потребителя в рамките на деня, в който то е постъпило или до края на следващия работен ден.

Над 40 000 жители на Хасково и областта могат да се възползват от новата онлайн-услуга, благодарение на придобит от тях ПИК. Само от началото на тази година досега, офисът на приходната агенция е активирал почти 3 000 персонални кода на потребители, предпочитащи електронните възможности, които дава НАП.

Информация за услугата е достъпна в Портала за електронни услуги на НАП и на телефона на приходната агенция 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.