13
Съб, Юли
18 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

  16.06.2023

(БТА)

Румънски инвеститор ще строи завод за профилирана ламарина в индустриална зона „Раковски”, част от Тракия икономическа зона (ТИЗ). Това съобщи създателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев по време на вчерашната дискусия на фирми от зоната с екипа на Българо-румънската търговско-промишлена палата, която се проведе в TEZ Event Center.

През 2021 година румънската компания взима решение да построи завод в България и става част от ТИЗ, съобщи за БТА Мартин Колев от фирмата инвеститор Joris ide (Йорис иде). Българският пазар е голям и смятаме, че предлагаме по-качествени решения, посочи Колев. Имотът от 20 дка за бъдещия завод е вече собственост на компанията. Очаква се той да заработи до края на 2024 г.

Традиционно има повече интерес на фирми от България да навлязат в Румъния, но в последните две години наблюдаваме засилване на обратния процес, посочи по време на дискусията Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата. Палатата, в която членуват активно действащи 100 компании, 20 години работи за подобряване на двустранните бизнес отношения. Българските фирми членове са около 75 процента. Най-много запитвания има в хранително-вкусовия сектор, защото българските фирми търсят контакти в тази сфера, но той е много наситен, изключително конкурентен и труден, коментира Иванова. Освен ръст на търговските взаимоотношения от палатата посочиха, че потокът на румънски туристи в България се е увеличил и през 2022 година, като 1.8 милиона румънци са почивали у нас.

Заради трудности с транспортирането на стоки през българо-румънската граница фирми у нас получават все повече запитвания от румънски компании за ползване на складове в България, стана ясно по време на дискусията. Това според участниците в нея е възможност страната да се превърне в хъб за складиране на стоки и през България чуждестранни фирми да търгуват с държави от ЕС.

Предстои представители на палатата ще се срещнат с бизнеса във Варна в началото на юли, а през есента ще организират форум в Румъния в партньорство с Букурещката търговска палата.

Снимки: Боян Ботев, БТА