27
Пон, Май
20 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Данъчните проверяват дали сезонните работници се осигуряват върху реалната заплата

Средно по 130 трудови договора на ден регистрира офисът на НАП в Хасково през лятото. От началото на летния сезон до момента те са малко над 11 300 за областта, като най-много – 4 531, са били сключени през юни, когато традиционно има завишено търсене на персонал в някои браншове като търговия и ресторантьорство. През юли регистрираните в офиса на приходната агенция трудови договори са 4 224.

Данъчните следят дали работещите в питейни заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в НАП и дали се осигуряват върху реалната заплата или получават част от нея в плик. Изплащането на част от трудовото възнаграждение нерегламентирано, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски, носи редица рискове за работещите. Сред тях са лишаване от осигурителни права, като обезщетения за майчинство и безработица, пенсия и други, обясняват от НАП. Освен това, служителите не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху изплатената заплата по документи.

За да бъдат защитени трудовите и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция, обръщат внимание още от офиса на НАП в Хасково.

С цел превенция и противодействие на явлението „заплата в плик“, данъчните наблюдават най-рисковите сектори, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на заетост през летния сезон.