18
Чет, Юли
34 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Според него на територията на България се определят 51 обособени територии на действие на ВиК-операторите. Община Свиленград попада в обособена територия на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Хасково заедно с общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Маджарово, Минерални бани, Симеоновград и Харманли.

Така министър Плевнелиев не е сайдисал решението на местния парламент за учредяване на дружество с еднолична отговорност „ВиК-Свиленград“, взето на заседание на 22 декември миналата година. Както „Старият мост“ писа, тогава ОбС дори определи седалище и адрес на управление на новата общинска фирма - бул. „България“ 198, т. е. базата на бившето БКС. За временен управител на ЕООД-то бе избарн Таско Тасев, шеф на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“.

Ние имаме решение, което с едноличен акт на министъра е пренебрегнато, каза Атанас Атанасов от БСП. Проблемът е юридически и трябва да търсим такъв път за решаването му, допълни Атанасов. След кратки разисквания местните парламентаристи се обединиха около предложението му ОбС да възложи на кмета да се консултира с юристи и ако има възможност да обжалва решението на министъра пред съответната съдебна инстанция.

Кметът инж. Георги Манолов заяви в пленарната зала, че общинската администрация е изпълнила решението на ОбС. Уведомили сме МРРБ, че има решение за създаване на самостоятелно ВиК-дружество с официално писмо до министъра, на което нямам отговор, каза градоначалникът. Това, което се приема - Свиленград да участва в една асоциация заедно с още общини от Хасковска област, ще забави според нас подмяната на ВиК-инфраструктурата и цялостното решение на този проблем, каза кметът Манолов по-късно пред журналисти. Общината в момента кандидатства с проект по Оперативна програма „Околна среда“, по която се предвиждат средства в размер на 11 800 000 евро. Според изискванията на европейските институции с тези пари най-напред трябва да се изгради пречиствателна станция за отпадни води, а след това помпени станции и колектори. Ако останат средства, те ще се разпределят за ремонт на канализационна мрежа. По тази програма обаче не се финансират инвестиции във водопроводната инфраструктура. Едновременно с това нялколко проекта по Програмата за развитие на селските райони за цялостно строителство на улиците в голяма част от града са били отложени, тъй като не е подменена водопроводната инфраструктура. Изправени пред риска да загубим пари, които се полагат на община Свиленград за улиците, ние ще инициираме пред общинския съвет в Свиленград сами да си решим проблема, така както сами си го решихме в голяма част от кв. Гебран, каза градоначалникът. Ще предложим на ОбС решение чрез инвестиционен кредит, облигационен заем да подменим водопровода на Свиленград, допълни Манолов.

Елена МИХАЛЕВА