23
Пет, Фев
26 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Първоначално бе предвидено аутобанът да се влива в стария път при бензиностанция „Кълвача“. Според проекта трасето трябваше да мине през регулирани имоти, бензиностанции и паркинги. По новия план магистралата ще минава на около 115 м от „Кълвача“, като ще засегне само земеделски площи извън регулацията на Капитан Андреево, и ще излиза директно на граничния пункт. Това ще наложи обезщетяване на нови собственици на земи, но сумите ще бъдат значително по-малки заради категорията на терените.

С последните 3 километра се заформи истинска съдебна драма. Терените по първите 70 км от магистралата са отчуждени за 3 млн. лева. За въпросните последни 3 км излиза, че държавата трябва да плати над 6 милиона. Там 11 терена - общо 16 995 дка, които са в регулация, се притежават от 7 фирми и лица. Оценители, наети от пътната агенция, са определили за всичките цена от 2, 54 млн. лв. Някои от собствениците обаче водят дела срещу оценката, други вече са ги спечелили. Както „Старият мост“ пръв и много подробно писа, на 3 декември 2008 г. ВАС постанови да се изплатят 477 691 лв. за 1 220 кв. м на дъщерите на Иво Карамански. Наследниците на убития преди 12 години бос притежават имот досами ресторант „Върбата“. Съдът увеличи седемкратно първоначалната оценка и така цената на 1 квадратен метър от въпросния отчужден терен възлиза на 391 55 лв.  Увеличаване на обезщетението бе присъдено и на турския бизнесмен Фуат Гювен. Иск за 1,9 млн. лв. водеше и "Литекс комерс".

Обществено обсъждане по проекта на автомагистрала „Марица“ ще се състои в Капитан Андреево на 25 февруари. До 28 февруари в отдел “Устройство на територията” в ОбА гражданите могат да се информират дали новото трасе минава през земите им. Тогава изтича и последният срок за подаване на жалби.

Стефка КОЛЕВА