18
Чет, Юли
34 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

В момента за служебните мобилни телефони служителите на ОбА и кметовете използват услугите на Виваком, с който общината вече има двегодишен договор. От М-тел са изпратили писмо до Сметната палата, областния управител на Хасково Румен Данев и до ОбС-Свиленград. То е било разгледано на заседание на Бюджетната комисия към ОбС за сведение. От М-тел казаха, че за тях ситуацията е изненадваща и странна, тъй като досега общината е плащала около 2 000 лв. на месец за всичките 70 телефона.

Причината да изберем нов оператор е, че се намираме в условия на криза и трябва да си оптимизираме разходите, каза Веса Ходжева, секретар на общината. През ноември миналата година от ОбА се обърнали за оферти и към трите мобилни оператора. Ходжева подчерта, че от М-тел представили своето предложение едва през януари т. г. когато вече са искали да започнат преносимост на номерата. По думите й нямало съществена разлика в цените и Виваком бил предпочетен заради предложените преференции – безплатни минути към всички оператори, безплатни разговори в групата, предоставяне интернет на общината, музея, библиотеката и бизнес-центъра за срока на договора, нова отстъпка от първоначалните цени след първата година. Друг основен мотив да изберем този оператор е, че неизразходваните безплатни минути се прехвърлят за следващия месец, каза Ходжева. Решението не е еднолично, а е взето от 5-членна комисия, целта на общината е максимално да си намали разходите за служебни телефони, допълни тя. Според нея платената неустойка не утежнява бюджета на общината, тъй като тя се покрива от преференциите в новия договор.

„Мобилтел предостави на община Свиленград алтернативна на конкуренцията оферта, която убеден съм щеше да постигне исканото понижаване на месечните сметки, като даде възможност на служителите да говорят свободно и да ползват една по-добра услуга - заяви Пламен Ташев, зам.-управител на М-тел Свиленград. - Необяснимо е за мен, че общината е приела да плати над 4 000 лв. неустойка според договора си с М-тел, приемайки една спорно по-изгодна оферта от конкурентна фирма. В Свиленград пазарният дял на абонатите на М-тел е над 70 %. Досега общината беше в група и говореше безплатно с всички общински организации, които имат и в момента дългосрочни договори с М-тел – МБАЛ-Свиленград, училищата, детските градини. Сега това условие отпада и ще се отрази на пряката работа на служителите, на техните сметки и лимити. Вече има служители на общината, които идват в офиса да закупуват нови карти  и да променят съществуващите си договори, защото новите условия и лимити не ги устройват.“ Пламен Ташев каза също, че общината и М-тел са партньори от 2004 г. и през този период е изградено трайно и ползотворно сътрудничество. Надявам се да имаме възможност и в бъдеще да продължим да си партнираме, допълни той.

СМ