04
Пон, Мар
30 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Причината местните фурни за прекратят дейността си е, че не могат да отговорят на конкуренцията и цените на големите хлебозаводи от Хасково и Харманли, които зареждат с насъщен хранителните магазини в Свиленград. Цената е под себестойността, освен това много хора започнаха да купуват евтин хляб от местен хипермаркет, каза Петър Глушков, шеф на холдинг „Сакарци“, чиято фурна е сред тези, които спуснаха кепенци. Затворени са и много баничарници. От общо 17 сега са останали само 4.

Така в момента в Свиленград работи единствено хлебопекарната „Златен клас“ в кв. „Гебран“, която е собственост на Велик Тодоров. В нея се произвеждат бял и типов, както и турски и арабски хляб. Фурната съществува от 1992 г., а през 2006 г. са й били направени подобрения. Сега тя разполага с модерни машини и съоръжения, пещите са лентови електрически. Всичко е направено така, че човешка ръка не е намесена, каза технологът на „Златен клас“ Христо Шикеров. Помещенията отговарят на всички хигиенни изисквания. Капацитетът на фурната е до 4 000 хляба на денонощие, като в момента се правят 1 500-2 000 броя. Цената при нас е 75 стотинки за белия и 65 стотинки за типовия, като в магазините обикновено слагат по 10 стотинки отгоре, каза Шикеров. Тази стойност е нормална за нас, не я поддържаме изкуствено ниска, добави той.

В хлебопекарната работят 5 души. Продукцията е качествена, в нея не се влагат подобрители. Брашното за хляба пък е от жито, което собственикът отглежда на около 200-250 дка ниви в землището на Левка. „Златен клас“ зарежда около 120 обекта в Свиленград, Любимец, както и в селата от двете общини. Доставките се правят два пъти дневно – сутрин и след обяд.

Собственикът Велик Тодоров притежава и баничарница „Златен клас“ в кв. „Изгрев“. Асортиментът й е много богат. Произвеждат се и козунаци по стара свиленградска рецепта. Както баничарницата, така и фурната „Златен клас“ единствени тук имат разрешително да разнасят продукцията си, издадено от РИОКОЗ-Хасково.

Елена МИХАЛЕВА