04
Пон, Мар
30 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

В пленарната зала присъстващите народни избраници изобщо не дебатираха нуждата от поемането на нов борч, и то в условията на икономическа и финансова криза. От присъстващите 15 общински съветника 14 гласуваха „за“ - Таня Коларова-Великова, Снежана Янева, Иванка Миткова, Иван Андреев от ГЕРБ, Ангел Божинов от Атака, Васко Арнаудов и Атанас Тенев от „Заедно за Свиленград“, Атанас Атанасов, Димитър Митев и Никола Динков от БСП, Красимира Делибозова и Николай Д. Колев от НДСВ, Никола Николов от ДПС, Славка Желязкова от ДСБ. Въздържа се единствено Николай Ц. Колев от ГЕБ, ЕДП /СДС, НЛ/.

Всъщност, самото гласуване фактически беше безпредметно. Дългът предварително бе одобрен от кметското мнозинство още с приемането на бюджета и инвестиционната програма на общината за 2010 г., тъй като сумата бе заложена в тях. Нещо повече – обществената поръчка за ремонт на водопровода е обявена от кмета и около 40 фирми вече са проявили интерес към нея и са закупили документация към момента на искането на съгласие от старейшините. Така на практика местните депутати бяха поставени в унизителното положение да вдигат ръка за нещо, което вече е решено.

Един от аргументите на градоначалника Манолов за тегленето на нов заем е това, че са променени условията по Оперативна програма „Околна среда“ и общината не може да разчита на финансиране по подадения от нея през януари м. г. проект на стойност 94 551 493, 14 лв. Паралелно с този проект през март 2009 г. са подадени и три проекта по Програмата за развитие на селските райони за асфалтиране на улиците на стойност 5 054 666, 78 лв. Проектите не били спечелени, понеже едно от изискванията било да се подпише декларация, че улиците, за които се кандидатства, имат изградена инфраструктура и няма да се извършват планови ремонти по тях в продължение на 5 години. За извършването на аварийни ремонти обаче няма такова изискване. Междувпрочем, по Оперативна програма „Околна среда“, по която 19-хилядният Свиленград е искал над 94 млн. лв., 63-хилядният Габрово, известен като най-дългият град в България, получи през февруари т. г. 123, 5 милиона лева за реконструкция на водопровода си . Враца също взе солидно финансиране за рехабилитация на водния си цикъл, и други градове в България получиха пари за ремонт на ВиК. Любопитното тук е, че съгласно регламента проектите на стойност над 25 милиона евро получават одобрение от ЕК, след като преминат оценка на национално ниво.

Очаква се ремонтът на водопроводната мрежа в Свиленград да се извърши тази година. Според протокол от общественото обсъждане на проекта асфалтирането на улиците щяло да започне догодина с финансиране по оперативните програми, макар че гаранция за това няма. Освен това, сега не можело да се каже дали водата за свиленградчани ще поевтинеее, понеже щели да се вкарат нови мощности във ВиК мрежата и щяло да има начислени амортизации.

Стефка КОЛЕВА