04
Пон, Мар
30 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Към 31 май на трудовата борса като търсещи работа лица се водят 2 108 души, което е с 92 по-малко от април. От тях 403 са от Ивайловград, 211 са от Любимец, а останалите – от Свиленград. Новорегистрираните през май са 149. Най-голямата част от тях – 73 души, са от сектора на услугите, а 48 са от индустрията. Останалите са от административни дейности, операции с недвижими имоти, аграрния сектор и др.

През последния месец 75 души са постъпили на работа, като 48 от тях са наети чрез бюрото по труда. 5 лица са се регистрирали, за да ползват услугите на дирекция „Социално подпомагане“ и други институции.

Отпадналите от регистрация са общо 166. По-голямата част от тях не са се явили по график да се подпишат за поддържане на регистрацията. Освен това вече е изтекъл срокът, в който съкратените при масовите уволнения и при преструктурирането на държавни служби, са получавали обезщетения. Нямаме възможност на тези хора да предложим работа, която да съответства на професионалната им квалификация, по-голямата част от местата, които се обявяват при нас, са за нискоквалифицирани хора, обясниха от бюрото по труда. Другата причина за големия брой отпаднали от регистрация е сезонната заетост в Гърция.

Очаква се през юни и юли на трудовата борса да се запишат учители от тукашните училища, които са с временни трудови договори.

Елена МИХАЛЕВА