29
Сря, Май
16 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Новият регламент се отнася до всички бензиностанции, независимо от големината им. Собствениците могат да избират между две възможности – да изпращат данните за продажби на горива по електронна поща в НАП или в специално създаден за целта софтуер в електронната страница на агенцията www.nap.bg. И в двата случая информацията трябва да се подава най-късно до края на следващия ден, като за да се гарантира нейната сигурност е необходимо да е подписана с електронен подпис, уточниха от НАП-Хасково.

Улеснение за големите търговски обекти, което също бе одобрено като поправка в Наредбата от министър Дянков, е че те могат вече да използват контролни ленти на касовите апарати на електронен носител вместо хартиени. Досега големите търговски вериги бяха длъжни да съхраняват контролните ленти от оборота на хартия, което при извършени стотици хиляди покупко-продажби означаваше пазене на огромни количества хартия и ненужни административни пречки.

Както „Старият мост“ писа, в края на март ДАНС, Агенция „Митници“, Окръжна следствена служба и полицията проведоха масирана акция в бензиностанции от района. При проверката бяха открити над 150 000 литра горива без акцизни документи в пет обекта в Харманли и Любимец. Иззети бяха компютри, документи, фискални апарати. Свиленградската „Клас“ също бе проверена. По-късно само две бензиностанции – в Харманли и Симеоновград, бяха уличени в нарушение. В тях се продавала т. нар. тежка нафта вместо лека, а това е незаконно, съобщиха осведомени след излизането на резултатите от взетите проби.

СМ