04
Пон, Мар
30 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Над 3 630 дка земя предостави Свиленград за изграждане на фотоволтаични паркове в общината. Отделно са частните имоти, закупени за тази цел от инвеститори. На терени в землищата на селата Пашово, Варник, Сива река, Момково и Щит ще бъдат поставени панели за преобразуване на слънчевата енергия в електричество. Предвижда се в Пашово, например, да се построят 10 фотоволтаични електрически централи с мощност 5 мегавата всяка. Според официално оповестеното предложение на дружеството-инвеститор, в изграждането на инсталациите ще бъдат вложени 250 млн. евро. Намеренията са слънчевите централи да бъдат пуснати в експлоатация поетапно, като първата трябваше да започне да доставя електроенергия в края на март 2008 г., а последната - през 2010-а. 

В община Любимец е дадено разрешение няколко фирми да поставят соларни панели върху общо 3 500 дка общински и частни земи в селата Васково, Оряхово, Г. Добрево, Ерусалимово. „От средата на миналата година интересът към този вид инвестиция е много голям – заяви пресаташето на ОбА Дияна Атанасова. - Местният парламент в Любимец взе няколко отделни решения и в момента тече процедура по преотреждане на терените.“

Изграждането на фотоволтаична централа е скъпа инвестиция, но влагането на пари си струва, тъй като батериите се изплащат многократно за срока на експлоатацията им. Освен това  енергията от фотоволтаични инсталации по закон гарантирано се изкупува по преференциална цена от 40 евроцента без ДДС. За производството на „зеления ток“ гориво не е нужно, нито пък многоброен персонал, а разходите по поддръжката са минимални, така че печалбата на инвеститорите е 100% сигурна. Засега обаче в региона няма реализиран нито един проект. Според запознати, най-вероятно фирмите са заявили инвестиционни намерения само заради земята, която купуват без търг или конкурс. Същите преференции важат и за поставянето на друг вид възобновяеми енергоизточници – ветрогенераторите. В община Свиленград са отредени три терена от по 5 дка – в селата Михалич, Щит и Равна гора – за поставяне на гигантските перки. Районът на Щит и Михалич обаче е защитена зона, тъй като е местообитание на световно застрашения царски орел. Именно за нарушаване на природозащитното законодателство Европейската комисия отвори преди няколко дни нова наказателна процедура срещу България. Готвените санкции са свързани със строителството по българското Черноморско крайбрежие, строителството и одобрените проекти за ветроенергийни паркове в защитените зони в Западна и Централна Стара планина, Сакар, Източни Родопи, Калиакра и др., за които Българското дружество за защита на птиците многократно е алармирало българските отговорни институции. Тази неправителствена организация се обяви и срещу поставянето на ветрогенератори край Щит и Михалич.

Стефка КОЛЕВА