23
Пет, Фев
27 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Новорегистрираните през декември са общо 241 души. На трудовата борса през последния месец на 2009 г. са се записали 132 свиленградчани. Сред тях са бивши работници на завод „Сакар“, на малки хранителни магазини, служители на „Пътни такси и разрешителни“ и различни фирми. Засега няма регистрирани митничари. Според закона, ако държавните служители един месец след съкращаването си не започнат работа, имат право на още един месец обезщетение, обясни шефката на бюрото по труда Северина Методиева. Най-вероятно сега хората изчакват да мине този период, очакваме да започнат да се записват към края на януари, допълни тя. През декември като безработни са се записали и двама нашенци, които са се завърнали от чужбина. Следващите месеци е възможно тези случаи да се увеличават, каза Методиева.

Само в първия работен ден от новата година пък на трудовата борса като търсещи работа са заведени 28 души, от които 13 са свиленградчани. Броят е значително по-голям от предишни периоди.

Продължава да се наблюдава и миграцията на безработни лица. В тукашното бюро по труда валят запитвания от Варна, Пловдив, София и други големи градове в страната за граждани с постоянен адрес в Свиленград. Такива писма се изпращали в случай, че нашенец реши да се регистрира като безработен в друго населено място. Големият брой на получените запитвания означава, че много свиленградчани отиват да живеят в големите градове, където има повече възможности за заетост.

През седмицата зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров прогнозира, че тази година без работа в страната ще останат между 200 и 250 хиляди души.

Елена МИХАЛЕВА