14
Нед, Юли
17 Нови статии

  Представителите на EIPO се срещнаха със зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, посетиха завода на Милара Интернешънъл и пловдивския филиал на ТУ-София

Високотехнологични индустриални паркове и интелигентни градове, възобновяеми енергийни ресурси и съхранение на енергия, участие в европейски програми, трансфер на ноу-хау и опит в професионалното образование и обучение от Нидерландия в България са част от областите на сътрудничество, за които бе сключен днес Меморандум между Тракия икономическа зона /ТИЗ/ и EIPO Айндховен. От името на ТИЗ подписа инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на най-мащабния в Източна Европа индустриален парк, от нидерландска страна подписи сложиха съоснователите и директори на EIPO Йост Хелмс /Joost Helms/ и Питър Портайне /Peter Portheine/.

Нидерландската иновационна екосистема на Brainport Eindhoven е изградена върху наследството на Филипс /Philips/. EIPO подкрепя интелигентните градове, индустриалното развитие, маркетинга, привличането на инвестиции, създала е световна партньорска мрежа в Европа, Азия и Америка. Нидерландската организация акцентира върху сътрудничеството общини - правителство – академични среди – индустрия. Затова на срещата присъства и проф. Въльо Николов, директор на филиала на Технически университет – София в град Пловдив. „Можем да стартираме с пилотен проект по подходяща европейска програма“, конкретизира следващата стъпка Питър Портайне. „За това ще ни помага присъстващата тук Елена Велчева, която е единствената българка в екипа на партньора на EIPO – BABLE Smart Cities“, посочи г-н Портайне. BABLE е организация, която обединява технологии и иновации, за повишаване стандарта на живот в градовете и регионите. Тя е създадена след отделяне от Fraunhofer Research Society, най-голямата научна общност в Европа с практическа насоченост.

ТИЗ е известна като успешния пример за публично-частно партньорство в България и като първата в Европа система от индустриални предприятия, стремящи се към намаляване на емисиите на парникови газове, подчерта в опознавателния разговор с нидерландците инж. Панчев. Зоната бе посочена от Европейския парламент като един от 6-те примера на континента за добри практики в трансформация към климатична неутралност. Инж. Панчев изказа благодарност на представителите на посолството на Кралство Нидерландия в България за тяхното ценно посредничество при сключването на Меморандума - заместник-посланикът Юриен ван дер Хорст и търговския и икономически съветник Моника Николова. От екипа на ТИЗ в разговорите се включиха Катя Стайкова, директор на едноименния клъстер, инж. Емил Янков - директор „Бизнес развитие“ и Мартин Панчев - BIM експерт.

Нидерланците посетиха и пловдивския филиал на ТУ-София. Те разгледаха и завода на „Милара Интернешънъл“, българският лидер в полупроводниковата индустрия, индустрията, която създава така дефицитните чипове.

След това те се срещнаха и със зам.-кмета по бизнес развитие Стефан Стоянов, с когото обсъдиха допълнителни възможности за партньорство в областта на бизнес иновациите. „Стратегическите ни планове за развитие на региона са да търсим повече международни партньорства в областта на високите технологии и създаването на R&D центрове, които да са в помощ на местния бизнес“, заяви Стоянов.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и председателят на Съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” Тодор Белчев направиха символична първа копка на нов търговски парк. Обектът ще включва хипермаркет за дома и градината „Практикер“, част от компанията „Видеолукс Холдинг“, и 12 големи магазина. Теренът се намира срещу бирената фабрика, на пътя Хасково-Димитровград.

Катаржина Естейт отбеляза най-доброто си представяне до този момент на един от най-силно конкурентните винени конкурси Decanter World Wine Awards 2017. Със златен медал бе наградено “10 Harvest”, Merlot 2015 и това е единственият златен медал за България тази година.

Търговци: Запасете се сега, защото цената може още да скочи

Драстично са се увеличили всички отоплителни материали за зимата, показа проверка на „Старият мост“. 83 лева струва кубикът на дървата за огрев тази година.

Инспектори от Българската агенция за безопасност на храните/ БАБХ/ съставиха два акта за нерегламентирана продажба на хранителни продукти от животински произход на свиленградския пазар в събота.

„Encore Malbec 2015“ обявено за най-доброто българско червено вино

Еликсирите на шато „Катаржина Естейт“ за поредна година доказаха, че са сред най-добрите не само в Европа, но и в света. Един от най-успешните брандове на избата - „Encore Malbec 2015“, получи поредно високо признание като спечели двоен златен медал и бе обявено за най-добро българско вино по време на престижния международен конкурс China Wine & Spirits Awards Best Value 2017.