22
Пон, Юли
41 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Слагат лимит от 1 000 л общ обем на казаните. Някои от казанджиите не са внесли нито лев акциз в хазната

Акция по ракиджийниците в района подхващат служителите от Митница – Свиленград. На проверка ще бъдат подложени всички малки обекти за дестилиране на алкохол в Хасковска и Кърджалийска област, научи „Старият мост“. 17 са регистрираните казани в община Свиленград, а в 6 са в Любимец. Засиленият контрол се налага заради новото изискване, въведено със Закона за акцизите от 1 декември, според което максимално допустимият обем на всички казани в една спиртоварна се ограничава на 1 000 л. Така в една ракиджийница може да има най-много два казана от по 500 л или 4 по 250 л. Тези, които разполагат с по-големи обеми, ще трябва да демонтират съдовете над лимита.

От общо регистрирани действащи 111 малки обекта за дестилиране на алкохол на територията на Хасковска и Кърджалийска области 29 имат казани с обем над 1 000 л. Собствениците им са уведомени за новото изискване с писма и някои вече ни отговориха, че са изпълнили закона, съобщиха от свиленградската митница. Ако при проверката бъде установено, че казанджиите не са привели обектите в рамките на норматива, ще се прекратява регистрацията им и те няма да работят.

Акцията на митничарите е предизвикана и от факта, че постъпленията от акциз върху изварената ракия са малки. От всичките 111 малки дестилерии в региона миналата година са постъпили в тукашната митница общо 39 493 лв. акциз, като са изварени 17 951 литра алкохол /приравнено към 40 градуса/. Простата сметка показва, че средно една спиртоварна е внесла по около 350 лв. за цяла година – по-малко от лев на ден. Изключение били тези, които  внасят по-големи суми, но те изварявали тонове алкохол. Имало и такива, които изобщо нищо не са плащали с обяснението, че не са работили. В същото време клиентите си плащат, например, по 20 лева за казан, от които 5 или 10 фактически са за акциз. При акцията сега митничарите на място щели да проверяват дали казаните действат, колко души варят ракия и щели да съставят съответно протокол. В края на месеца щели да засекат дали и колко са внесените от обекта суми.

Акцията не е насочена срещу хората, които си варят ракия, просто искаме собствениците на казаните да спазват закона, обясниха от митницата. Ако внасят поне 50 на сто от дължимия акциз, ще е добре за държавната хазна, казаха служители и обясниха, че спуснатият план на свиленградското управление за приходи от акциз върху алкохола тази година е доста завишен спрямо лани.

На завишен контрол и нови изисквания са подложени и предприятията във винената и алкохолната индустрия в цялата страна. Според промените в Закона за акцизите и данъчните складове и съответната наредба те трябва да внедрят за своя сметка специална система, която в реално време проследява обема и алкохолния градус на спиртните напитки, като данните се изпращат на митническата агенция по електронен път. На входа и на изхода трябва да бъдат монтирани специални разходомери на всеки кран или цистерна в самата спиртоварна и пивоварна. Към момента не се предвижда такива устройства да се слагат във винпромите, като уреди ще има само на входа и на изхода на обекта. Според специалисти обаче заради наредбата много предприятия са заплашени от фалит, тъй като за нововъведенията трябват инвестиции над 60 млн. лева, а сега пазарът на легален алкохол е намалял драстично.

Стефка КОЛЕВА