14
Нед, Юли
17 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Разрешения за продажба на тютюн и тютюневи изделия вече се издават от митницата. Досега магазините, в които се предлагат цигари, получаваха лиценз от общинската администрация. Новото положение се въведе с промените в Закона за акцизите, влезли в сила от 1 декември 2009 г. Търговците, които вече имат лицензи, ще имат гратисен период до 31 март, когато е крайният срок да подадат заявления в митницата за издаване на нови разрешителни. Тази услуга не се таксува, заяви пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова.

Проблем представлява снабдяването с документ за продажба на цигари обаче за обектите, разкрити през последните 1 – 2 месеца. Все още няма правилник за приложение на Закона за акцизите и не е уредена процедурата, по която се извършва издаването на разрешителни. Така че в момента нито общините, нито пък митниците могат да дадат лиценз за продажба на тютюн и тютюневи изделия.

240 са търговските обекти в община Свиленград, в които се предлагат цигари. За лиценз те са внесли еднократно в местната хазна по 160 лв. за града и по 60 лв. за селата.

СМ