19
Сря, Юни
27 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Над 100 търговци са подали заявления да участват в традиционния свиленградски есенен панаир. Това съобщи шефката на дирекция „Общинска собственост и регионално развитие“ в общинската администрация инж. Иванка Димитрова. Въпреки икономическата криза интересът към нашия панаир се запазва, повечето от подалите документи са ежегодни участници от цялата страна, каза Димитрова.

Ресторантьорският бизнес ще бъде представен от 6 фирми, повечето от които са местни. Заети са десет терена за скари-бири и курбанджийници, като някои търговци са наели и по два терена. Близо 30 са подали документи за продажба на различни захарни изделия, мекици и други хранителни стоки. Най-многобройни – 55, са фирмите, които ще въртят алъш-вериш на панаира с промишлени стоки. Прави впечатление, че тази година се наблюдава повишен интерес на предлагане на атракции за децата, каза Димитрова. За най-малките посетители на събора ще има различни люлки, пързалки, стрелбища, батути, като броят на заявленията е 18.

През целия период на панаира тук ще гостува българският цирк „Арена“, който ще зарадва свиленградчани и гостите на града с нова и разширена програма. Той ще опъне шапито на терена пред ОДЗ „Зорница“. Разположението на сергиите ще бъде като миналата година. Атракционите ще бъдат в дъното на Младежкия парк.

Наемите на терените не са променяни от няколко години. За продажба на стоки търговците ще плащат по 4,50 лв. на квадратен метър на ден. За стрелбища, люлки и атракции се дължат по 50 стотинки на квадрат дневно. Мястото за скара-бира или курбанджийница струва 600 лева за седмица.

Както „Старият мост“ писа, тази година традиционният есенен панаир ще се проведе от 14-и до 20-и септември. Така за втори пореден път Кръстовденският събор ще бъде със седмица по-рано от обичайното. Лани той беше от 15-и до 21-ви септември по решение на кметската управа. Основният мотив за промяната тази година е, че 21 и 22 септември са почивни дни, докато съботата /26-и септември/ е работна и по-малко гости щяха да дойдат, ако панаирът беше със седмица по-късно, обясни Димитрова.

Елена МИХАЛЕВА