21
Пет, Юни
20 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Пресьорите на завод „Сакар“ отказват да ходят на работа заради неизплатени заплати. Дванадесетина души бяха повикани миналата седмица да заемат работните си места. По-късно трябваше поетапно и останалият персонал да се върне в предприятието. Пресьорите обаче са отказали да се трудят, тъй като не са получавали пари от юни насам. Хората искаха да им се каже конкретно кога ще вземат възнагражденията си, обясни изпълнителният директор на „Сакар“ инж. Владимир Шопов.

Той е разговарял със собственика на завода Ваньо Янкулов, който обещал, че даде пари за заплати, но не се ангажирал с дата. След като пресьорите не работят и няма кой да подготви детайлите, останалият персонал не може да започне работа, каза Шопов. Така въпреки че има материал, пещите на най-голямото промишлено предприятие тук отново са изключени.

Собственикът на „Сакар“ дължи на работниците си около 20 000 лв. за заплати. Заводът е натрупал задължения към EVN България за изразходвана електроенергия.

От началото на тази година цеховете на няколко пъти спират работа и персоналът излиза в неплатен отпуск. Основната причина за агонията е липсата на пазари за сакарските водопроводни кранчета вследствие на развихрилата се световна икономическа криза.

СМ